X
Facebook Twitter YouTube

Calendar ecologic

Calendar Ecologic

Data Semnificatie Istoric
2 februarie Ziua Zonelor Umede Marchează semnarea la 2 februarie 1971, în oraşul Ramsar (Iran), a Convenţiei asupra zonelor umede.
22 martie Ziua Mondială a Apei A fost iniţiată în anul 1992, la Conferinţa Naţiunilor Unite asupra Mediului Înconjurător de la Rio de Janeiro.
01 Aprilie Ziua Păsărilor
Este o sărbătoare românească ce îşi are originea între cele două războaie când a fost larg promovată mai ales în şcoli. Cu prilejul acestei sărbatori, elevii instalau în copaci cuiburi artificiale şi făceau observaţii în natură învăţând să se implice în mod concret în acţiuni de protejare a păsărilor.
Societatea Ornitologică Română este organizaţia care, după 1990, a promovat această sărbătoare.
22 aprilie Ziua Pământului
Desi proclamată pentru prima dată la 21 martie 1970 (echinoxul de primavară) în San Francisco, Ziua Mondială a Pământului se sărbătoreşte pe 22 aprilie la iniţiativa senatorului american Gaylord Nelson.
22 mai Ziua Mondială a Biodiversităţii
Diversitatea biologică înseamnă variabilitatea organismelor vii din toate sursele, a ecosistemelor terestre, marine şi a altor ecosisteme acvatice şi a complexelor ecologice din care acestea fac parte.
24 Mai Ziua Europeană a Parcurilor
Ziua Europeană a Parcurilor a fost iniţiată de Federaţia EUROPARC cu scopul de a îmbunătăţi starea zonelor protejate din Europa şi a atrage participarea publică în administrarea acestor zone.
A fost celebrată pentru prima dată în 1999 organizându-se evenimente în toată Europa în jurul datei de 24 mai, care reprezintă data creării primelor 9 parcuri naţionale din Europa, în Suedia, pe 24 mai 1909.
5 iunie Ziua Mondială a Mediului
A fost stabilită în 1972 de către Adunarea generală a Naţiunilor Unite pentru a marca deschiderea Conferinţei asupra mediului înconjurător de la Stockholm.
29 iunie Ziua Dunării
Ziua Dunării s-a sărbătorit pentru prima dată în anul 2004, sub conducerea Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunarea (ICPDR), cu prilejul împlinirii a 10 ani de la semnarea Convenţiei de Protecţie a Dunării de către toate ţările din Bazinul Dunării.
La 29 iunie 1994, ţările din Bazinul Hidrografic al Dunării, inclusiv România, au semnat la Sofia (Bulgaria) acest important document, aducând în atenţia opiniei publice necesitatea protejării acestui important fluviu al Europei.
16 septembrie Ziua Internaţională a Ozonului
A fost desemnată pentru prima oară, in 1995, de către Naţiunile Unite pentru a marca semnarea Protocolului de la Montreal (1987) referitor la substanţele care epuizează stratul de ozon.
Prima zi de luni din Octombrie Ziua Internaţională a Habitatului
În fiecare an, încă din 1985 (când a fost desemnată de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite), Ziua Internaţională a Habitatului se sărbătoreşte în prima zi de luni a lunii Octombrie.
Această zi a fost aleasă de către Naţiunile Unite pentru ca omenirea să acorde atenţie stării aşezărilor umane şi dreptului fundamental al fiecăruia la un adăpost adecvat, şi pentru a aminti lumii de responsabilitatea colectivă privind viitorul habitatului uman.
31 octombrie Ziua Internaţională a Mării Negre
La data de 31 octombrie 1996, miniştrii mediului din cele şase ţari riverane - Bulgaria, Georgia, România, Federaţia Rusă, Turcia şi Ucraina - au semnat Planul Strategic de Acţiune pentru Reabilitarea şi Protecţia Mării Negre- cea mai izolată mare faţă de oceanul planetar.